بهسرعت در مییابند که کیفیت و کمیت خواب نوزاد بر سلامتی همه اعضا خانواده مؤثر است. چالش خواب نوزاد وقتی از گهواره به تخت نقل مکان میکند، بهندرت پایان مییابد. بهجای گریه ممکن است، خواسته دیگری داشته باشد و یا بهانهگیری نماید؛ در ساعت 3 صبح ممکن است بهجای نیاز به تغذیه، کابوس دیده باشد و یا به آب نیاز داشته باشد.
والدین در هر سنی میتوانند در خصوص خواب نوزاد مطالب لازم را یاد بگیرند، اینکه چرا خواب منظم برای نوزاد مهم است؛ چگونه نوزاد را قنداق کنند؛ چگونه نوزاد به خواب میرود، نوزاد چه مقدار خواب نیاز دارد و اینکه کدام روش خواب برای نوزاد مناسب است.
خواب طبیعی نوزاد
نوزاد تازه متولدشده
• نوزاد تازه متولدشده، هنوز درک درستی از شب و روز ندارد. آنها تمایل دارند در تمام طول شبانهروز بخوابند؛ چون معده آنها کوچک است و نمیتواند شیر مادر و یا شیر خشک را برای مدت طولانی نگه دارد، برای تغذیه بهطور مکرر بیدار میشوند، برای آنها فرقی نمیکند که شب است و یا روز.
• نوزادان در طول 24 ساعت باید 14 تا 17 ساعت خواب داشته باشند. ممکن است برخی از نوزادان تا 18 الی 19 ساعت در روز بخوابند.
• نوزادان هر دو ساعت یکبار بیدار میشوند. نوزادانی که از شیر مادر تغذیه میکنند، حدود 8 تا 12 بار در روز نیاز به تغذیه دارند. نوزادانی که با شیر خشک تغذیه میکنند، تعداد دفعات تغذیه آنها کمتر است و هر 3 الی 4 ساعت نیاز به تغذیه دارند.
• نوزادانی که برای مدت طولانی میخوابند، باید برای تغذیه بیدار شوند. نوزاد خود را هر 3 الی 4 ساعت بیدار کنید تا بتوانید وزن او را در حد ایدهآل افزایش دهید، که معمولاً چند هفته اول در این خصوص اهمیت بیشتری دارد.
• ممکن است یک ماه اول زندگی نوزاد، برای والدین سختترین دوره باشد، چرا که کودک تمایل دارد چندین بار در شب بیدار شده و تغذیه نماید.
• ممکن است چند هفته طول بکشد تا مغز نوزاد ، تفاوت بین شب و روز را درک کند. متأسفانه، هیچ ترفندی برای سرعت بخشیدن به این روند وجود ندارد، تغذیه و تعویض پوشک نوزاد میتواند به آرامش شب شما کمک نماید.
• به منظور بیشتر خوابیدن نوزاد در شب، سعی نکنید او را در طول روز بیدار نگهدارید. نوزادانی که بیش از حد خسته میشوند، بیشتر در معرضبیخوابی قرار میگیرند تا نوزادانی که از خواب کافی در طول روز بهره بردهاند.
• اگر نوزاد تازه متولد شده، گریهزاری میکند، برای آرام کردن او تکان دادن، در آغوش گرفتن و یا لالایی خواندن، اشکالی ندارد. در ماههای اول زندگی نوزاد، بیقراری کودک شایع است. (در حقیقت، نوزادانی که در طول روز از آنها مراقبت مناسب میشود، کمتر دچار نفخ و بیقراری میشوند).
نوزادان یک تا سهماهه
• زمانی که تصور میکنید، خوابیدن بیشتر برای شما تبدیل به یک رویای دور از ذهن تبدیل شده است، مدتزمان خواب نوزاد در طول شب طولانیتر میشود. کمکم چرخه خواب نوزاد به چرخه خواب والدین نزدیکتر میشود و ممکن است نیاز او به تغذیه شبانه کاهش یابد. در این مرحله، مدتزمان خواب شبانه5 الی 6 ساعت در نظر گرفته میشود. ازآنجاییکه نوزادان در این سن بیشتر بیدار و هشیار هستند و نسبت به محیط اطراف خود در طول روز آگاهی بیشتری دارند، احتمال بیشتری دارد که در طول شب خسته شده و به خواب بروند. اما هنوز محدوده طبیعی خواب نوزاد میتواند بسیار متفاوت باشد.
• نوزادان تا 3 ماهگی در طول 24 ساعت باید 14 الی 17 ساعت خواب داشته باشند. بسیاری از آنها در طول روز دو یا سه مرتبه چرت میزنند و پس از تغذیه شبانه، خواب طولانیتری را در شب خواهند داشت.
• اگر والدین قبل از خواب نوزاد را تکان دهند تا خوابش ببرد، ممکن از بعد از بیدار شدن در شب، برای خوابیدن مجدد به تکان خوردن عادت کند. در عوض، سعی کنید زمانی که کودک خوابآلود شد، اما هنوز بیدار است؛ او را در تخت بچه و یا گهواره قرار دهید، تا کمکم یاد بگیرد خودش بهتنهایی خوابش ببرد.
• بعضی از نوزادان قبل از اینکه بخوابند، کمی پیچوتاب خورده، بیقراری و یا حتی گریه میکنند. به غیراز مواردی که فکر میکنید نوزاد شما بیمار و یا گرسنه است، برای چند دقیقه او را به حال خود رها کنید تا ببینید چه اتفاقی میافتد؛ احتمالاً او آرام خواهد شد.
• اگر کودک در طول دورهای که میخواهید بخوابد، از خواب بیدار میشود، فعالیتهای پیرامون او را به حداقل ممکن کاهش دهید. سعی کنید شدت نور چراغها را پایین بیاورید؛ در مقابل وسوسه بازی و صحبت کردن با کودک مقاومت کنید. به نوزاد خود غذا داده و پوشک او را عوض کنید، سپس او را به تختش انتقال دهید.
• اگر نوزاد برای تغذیه صبحگاهی زود بیدار میشود، برخی از تغییرات کوچک در برنامه او ممکن است اشکالی نداشته باشد. والدین میتوانند چنانچه برنامه خوابشان اجازه دهد، در اواخر شب کودک را بیدار کرده و به او تغذیه بدهند.
نوزادان 4 تا 7 ماهه
• در این سن، الگوی خواب نوزاد باید کمکم نظم بگیرد. بعضی از نوزادان، بهخصوص آنهایی که از شیر مادر تغذیه میکنند، ممکن است در شب بیدار شوند. اما در اکثر موارد دیگر نیازی به تغذیه در اواسط شب نخواهد بود. اکثر نوزادان در این سن، 12 الی 15 ساعت میخوابند که شامل یک دوره طولانی مدت خواب شبانه و حداقل دو چرت روزانه میشود. در این مرحله متوسط مدت خواب حدود 3 الی 4 ساعت است. در طی 6 ماه، اکثر نوزادان در شب به مدت 9 ساعت یا بیشتر بخواب میروند، ضمن آنکه ممکن است در وقفههای کوتاهی بیدار شوند.
• فعالیتهای آرامبخش میتواند نوزاد را آرام کرده و او را روانه تخت خواب کند. حمام گرم بعد از خواندن یک داستان و یا لالایی خواندن میتواند تداعیگر پایان روز برای کودک باشد. از این فعالیتهای مشابه میتوان برای چندین سال استفاده نمود.
• والدین تمایل دارند نوزاد خودش به خواب رود. این کار میتواند مستلزم انجام برنامههای منظم شبانه و بردن نوزاد به تختخواب (هنگامی که نوزاد خوابآلود اما بیدار است)، باشد. اگر نوزاد گریه کرد، برای چند دقیقه از او دور شوید. ممکن است کودک ساکت شده و به خواب برود.
• اگر گریه نوزاد ادامه پیدا کرد، برای مدت کوتاهی به نزد نوزاد بازگردید و کودک را آرام کنید بدون اینکه او را بلند کرده و در آغوش بگیرید. ممکن است لازم گردد چندین مرتبه این کار را تکرار کنید، تا نوزاد یاد بگیرد، گریه کردن نتیجهای ندارد. ممکن است این کار برای والدین سخت باشد، چرا که شنیدن گریه نوزاد والدین را پریشان میکند. اگر مطمئن هستید که نوزاد مشکلی ندارد، مقداری او را به حال خود گذاشته تا آرام شود.
• کودکانی که در طول شب میخوابند، ممکن است گاهی اوقات در نزدیکی صبح بیدار شوند. اجازه دهید کمی زمان بگذرد تا کودک دوباره خودش به خواب برود. حتی اگر نوزاد بیقراری میکند، چند دقیقهای به او فرصت بدهید. پس از آنکه مطمئن شدید نوزاد مشکلی ندارد، نوزاد را به حال خود واگذار کرده تا به خواب برود. به یاد داشته باشید هرگونه تکان دادن کودک، تغذیه یا صحبت کردن با او، ممکن است باعث شود نوزاد برای جلب توجه شما هر شب بیدار شود.
• اضطراب جدایی، مرحلهای طبیعی از فرایند رشد نوزاد محسوب میشود که ممکن است نوزادان شش ماهه تا یکساله را در اواسط شب با گریه بیدار نماید. اگر این اتفاق افتاد، همانند بیدار شدن نوزاد در مواقع دیگر، مدتی به او زمان بدهید تا آرام گردد. در صورت لزوم، بدون آنکه نوزاد را از تخت خواب بیرون آورید، برای مدت کوتاهی سعی کنید او را آرام نمایید.
نوزادان 6 تا 12 ماهه
• اختلال خواب نوزاد در نیمه دوم اولین سال زندگی او امری شایع است. ممکن است بعضی از نوزادان در اواسط شب با صدای بلند یا گریه از خواب بیدار شوند، سپس وقتی مادر یا پدر وارد اتاق میشوند، آرام میگردند. این به خاطر اضطراب جدایی است، مرحلهای طبیعی از فرایند رشد نوزاد که در این دوران اتفاق میافتد. اگر این اتفاق افتاد، همانند بیدار شدن نوزاد در مواقع دیگر، مدتی به او زمان بدهید تا آرام گردد. در صورت لزوم، بدون آنکه نوزاد را از تخت خواب بیرون آورید، برای مدت کوتاهی سعی کنید او را آرام کنید. اکثر نوزادان در این سن باید 12 تا 15 ساعت در روز بخوابند، که شامل 9 تا 12 ساعت خواب شبانه میشود. احتمالاً هنوز نوزاد دو بار در روز چرت بزند. برخی از نوزادان 30 دقیقه به خواب میروند، درحالیکه برخی دیگر تا 2 ساعت نیز به خواب میروند.
• در دوره زمانی که خطر ابتلا به SIDS (سندرم مرگ ناگهانی نوزاد) بالا است، تا یک سال اول و یا حداقل شش ماه، بدون آنکه تخت مشترکی با نوزاد داشته باشید، نوزاد را در اتاق خود نگه دارید.
منبع: سایت دکتر حمید شیخ الاسلامی، متخصص کودکان و فوق تخصص نوزادان