بر روی ناخن دست و در وسط سطح هر ناخن بوجود میآید. سطح زیر ناخن به دلیل جریان خون در آن باید صورتی رنگ باشد. شاید تا به حال پیش آمده باشد که لکهای سفید رنگ را بر روی ناخن خود مشاهده کرده باشید و سعی کنید آن را با شستن از بین ببرید ولی متوجه میشوید که این لکه بخشی از ناخن شماست. لئوکونیچا (لکه های سفید روی ناخن) عامل بوجود آمدن این لکههای سفید رنگ هستند که با گذشت زمان به تدریج محو میشوند. لئوکونیچا معمولا بیخطر است اما در برخی از موارد میتواند نشانهای از یک بیماری نهفته باشد.در ادامه به بحث تقویت ناخنهای شکننده و درمان لکه ی سفید روی ناخن می پردازیم.
علت ایجاد لکه سفید و خطوط روی ناخن
در بیشتر موارد لئوکونیچا (لکه های سفید روی ناخن) خطری ندارد و در اثر آسیب ناچیز جایگاه ناخن هنگام رشد ناخن بوجود میآید. لکه سفید روی ناخن گاهی اوقات در برخی از شرایط پزشکی یا در نتیجهی داروهای محتوی سیتوتوگزیگ ایجاد میشود. برخی اوقات هم به عنوان یکی از عوارض جانبی شیمی درمانی پدید میآید. لئوکونیچا در افرادی که دچار مسمومیت آرسنیک، نقص کلیه و شرایط تنفسی هستند نیز دیده شده است. لئوکونیچای ارثی از زمان تولد اتفاق میافتد. لئوکونیچا (لکه های سفید روی ناخن) توتالیس در کودکی ایجاد میشود. تماس با سرمای شدید هم یکی از عوامل لکه سفید روی ناخن است. فشارهای روانی هم یکی از عوامل بارز لئوکونیچا است. افرادی که پیشینهی خانوادگی در این بیماری دارند بیشتر در معرض ابتلا هستند. استفاده طولانی از روکش ناخن هم باعث ایجاد لکههای سفید لئوکونیچا میشود. آلودگی قارچی یا باکتریایی ناخنها هم عاملی بالقوه برای لئوکونیچا است.
علائم این عارضه
لکههای سفید روی ناخنها یکی از واضحترین علائم این بیماری است. گاهی این لکههای سفید بر روی ناخن پا هم ظاهر میشوند. علائم لئوکونیچا خطوط سفید کوچک بر روی ناخنها هستند که گاهی رنگ ناخن را تغییر داده و کاملا سفید میشوند. علائم جانبی آن مانند، اختلال در شنوایی، التهاب بافت لثه، ضخیم شدن قشر طبقه شاخی و انحراف انگشت پا در صورت رنج بردن از برخی شرایط بدنی.
انواع لکه های سفید و خطوط ایجاد شده روی ناخن

لئوکونیچا پارتیالیس
در این نوع بخشهایی از صفحهی ناخن سفید میشود که معمولا به صورت نقطه هستند. این نوع از لکههای سفید روی ناخن شکلهای متفاوتی دارد.
لئوکونیچا توتالیس
در این حالت تمام ناخن به رنگ سفید تبدیل میشود که نشانه ی کمبود آلبومین است. دلیل آن ممکن است نقص عملکرد کلیه، بیماری حاد کبد و دشواری در جذب پروتئین غذا باشد. مشکل ارثی و تاثیر ناخواستهی سولفانامید و دستهای از داروها باعث این بیماری میشوند.
لئوکونیچا استراتا یا خطوط می
به صورت خطوط سفید موازی با هلال ته ناخن ظاهر میشوند. خطوط می در اثر کم کاری کبد، عامل شیمی درمانی و آسیب به ماتریکس ناخن بوجود میآیند. مواردی مانند مسمومیت حاد آرسنیک، کمبود ویتامین، تغذیه ناکافی، تیفوئید، لنفوم هوچکین، از کار افتادن کلیه و سکتهی قلبی در ارتباط با این نوع از لئوکونیچا هستند. در بیشتر موارد ابتلا دلیل خاصی وجود ندارد و این خطوط خود به خود خوب میشوند.
لئوکونیچا واقعی
این بیماری به دو دستهی ارثی و اکتسابی تقسیم میشود. لکه های سفید روی ناخن اکتسابی نیز براساس محل ایجاد شده در ناخن به دو دسته تقسیم میشود: سطحی، پیشرفته و یا مبهم. لئوکونیچای واقعی براساس موقعیت لکههای سفید بر روی ناخن تقسیم بندی میشوند. این دستهها شامل: لئوکونیچای پانک تاتا یا نقطههای سفید، لئوکونیچای عرضی یا خطوط سفید روی ناخن، لئوکونیچا پارتیالیس یا سفیدیهای جزئی ناخن و لئوکونیچا توتالیس یا سفیدی کامل ناخن.
لئوکونیچا پانکتاتا
رایجترین نوع لکه های سفید روی ناخن است که به صورت لکههای جزئی سفید رنگ بر روی ناخن اکثر افراد بوجود میآید. جویدن ناخنها یکی از دلایل شایع آن در بچههای کوچک است. عموما علت اصلی آن آسیب به ماتریکس ناخن میباشد. در چنین حالتی، لکهها پس از دوماه کاملا ناپدید میشوند. این مدت زمان مورد نیاز برای رشد دوبارهی یک ناخن کامل است.
لئوکونیچا ارثی و اکتسابی
لکه سفید روی ناخن ارثی نوعی اختلال مغلوب آتوزومی است که گاهی به صورت خودجوش و گاهی در اثر شرایط دارویی بوجود میآید. لکه های سفید روی ناخن ارثی با بیماری موی مجعد، کیست روی پوستی و سنگ کلیه، افزایش غیرعادی ضخامت پوست، ندول دوپویترن پشتی، کم کاری غدد پاراتیروئید، قاشقی شدن ناخن و سندرم کاردیوکوتانئوس مرتبط است. لکه سفید روی ناخن اکتسابی در اثر اختلال ماتریکس ناخن مانند شرایط بدنی، جراحت و مسمومیت بوجود میآید.
درمان لکه سفید و خطوط روی ناخن
درمان قطعی برای لکه سفید روی ناخن لکه های سفید روی ناخن و خطوط روی ناخن وجود ندارد. لکههای سفید خودشان ناپدید میشوند. لئوکونیچا باعث تغییر رنگ صفحات ناخن میشوند. از لاک یا مانیکور ناخن میتوان به صورت موقتی استفاده کرد. قبل از لاک زدن باید پوشش شاخی ناخن را با آب گرم نرم کرد. برای جلوگیری از کاهش روی در بدن باید روزانه از گیاهان برگ سبز استفاده کرد. در مواردی که لئوکونیچا در اثر مشکلات کلیوی بوجود آمده باشد پزشک اقدام به درمان مشکل میکند. داروهای مناسب برای برخورد با بیماریهای زمینهای مانند مشکلات کبد، زخم معده و کمخونی تجویز میشود. لاکتان را مرتب عوض نکنید و معمولا از سازندگان مورد اعتماد مصرف کنید. استفاده از روکش و لاک ناخن را کاهش دهید. جویدن ناخن را کنار بگذارید زیرا باعث تشدید این اختلال میشود. اگر لئوکونیچا پس از گذشت دوماه خوب نشد باید به پزشک مراجعه کنید تا او دلیلش را پیدا کند.
منبع: سایت دکتر ابوالفتح محرابیان، متخصص پوست، مو و زیبایی