چاپ کردن این صفحه
شنبه, 15 دی 1397 ساعت 12:49

مراقبت از پستانها در طول ایام شیردهی به چه نحوی است؟

نوشته شده توسط
این مورد را ارزیابی کنید
(0 رای‌ها)
مراقبت از پستانها در طول ایام شیردهی مراقبت از پستانها در طول ایام شیردهی مراقبت از پستانها در طول ایام شیردهی

مراقبت از پستان ها نقش موثری در تداوم شیردهی دارد بنابر این محافظت از آنها و جلوگیری از دردناکی و ترک خوردگی پستان در مادران شیرده الزامی است.
• در طول دوران شیردهی مادران شیرده بایستی

از سینه بند های نازک پارچه ای که کاملاً اندازه پستان ها باشند، شبانه روز استفاده نمایند چون با پوشیدن اینگونه سینه بندها احساس راحتی بیشتری می کنند. از پوشیدن سینه بندهای خیلی تنگ یا گشاد، سینه بندهای سیم دار یا آنهایی که داخل آنها با پلاستیک پوشیده شده است اجتناب نمائید و برای اینکه ترشح شیر لباس را کثیف نکند می توان از دستمال پارچه ای تمیز و لطیف که در داخل سینه بند قرار می گیرد، استفاده نمایند و این دستمال را بر حسب لزوم تعویض نمائید.
• قبل از شیر دادن نوک پستان ها را با آّب تمیز شستشو داد. ولی بعد از اتمام شیردادن احتیاجی به شستن آنها نیست، فقط یک قطره شیر در نوک پستان ها باقی گذارده و اجازه دهید در معرض هوا خشک شود. این کار همراه با تخلیه کامل پستان ها باعث محافظت نوک پستان ها از ترک خوردگی خواهد شد.

• در صورت امکان روزی یکبار استحمام کنید. برای شستن پستان ها از بکاربردن مواد ضدعفونی کننده و صابون های معطر خودداری نمائید.
• عدم تخلیه کامل پستان، مکیدن تنها نوک پستان بدون هاله قهوه ای اطراف آن، به وسیله شیرخوار، مرطوب ماندن نوک پستان و سائیدن آن به وسیله لباس از مهمترین عوامل ایجاد ترک در نوک پستان می باشند.

• در صورت بروز ترک خوردگی در پستان، بهتر است مکیدن پستان ها به وسیله شیرخوار بطور مکرر انجام نشود زیرا احتقان نوک پستان ها باعث شدت ترک خوردگی خواهد شد، همچنین تغییر جهت دادن شیرخوار در هر نوبت شیردهی باعث می شود تا همیشه فشار به یک نقطه از پستان وارد نشود.

• مهمترین عامل در افزایش شیر مادر مکیدن مکرر و صحیح شیر از پستان مادر بوسیله شیرخوار و در نتیجه تخلیه کامل پستان است . اگر تخلیه شیر پستانها مرتباً انجام نشود تولید و ترشح آن بتدریج کاهش یافته تا جایی که ممکن است ترشح شیر کاملا متوقف شود.

• یکی دیگر از عوامل مهم در شیردهی موفقیت آمیز آرامش خاطر و عدم نگرانی و اعتماد به نفس و تمایل باطنی مادر به شیردهی می باشد. برعکس نگرانی و اظطراب نقش بسیار مهمی در کاهش تولید و جاری شدن شیر داشته و مخصوصا در چند روز اول که شیر مادر کم بوده و نوزاد خواب آلود و علاقه ای به مکیدن ندارد، عدم آگاهی مادر ممکن است چنان باعث نگرانی وی گردد که ترشح شیر به کلی قطع شود. در این مورد حمایت همسر و افراد خانواده می تواند نقش موثری در تداوم شیردهی داشته باشد.

• مراقبت از پستانها نیز نقش ارزنده ای در شیردهی موفقیت آمیز دارد. دردناکی پستانها هنگام مکیدن شیرخوار می تواند باعث نگرانی و اضطراب مادر گردیده که این موضوع خود باعث کم شدن ترشح شیر مادر می گردد.

• تغذیه خوب و مناسب چه در هنگام بارداری و چه در طول دوران شیردهی و پرهیز از خستگی مفرط نیز برای شیردهی موفقیت آمیز ضروری است. مصرف غذاهای متنوع مخصوصاً لبنیات، مواد پروتئین دار، میوه و مایعات فراوان و اجتناب از پرهیزهای غذایی غیرمنطقی و بی مورد می تواند در شیردهی موفقیت آمیز نقش موثری داشته باشد و به طور کلی به این نکته بایستی توجه شود که هیچ غذایی نباید از رژیم غذایی مادر حذف شود، مگر اینکه عدم تحمل مادر نسبت به آن غذا و یا ناراحتی شیرخوار بعد از مصرف آن برای مادر ثابت شود. از طرف دیگر در مصرف هیچ غذایی نیز نباید افراط شود. خانمهای شیرده بایستی از مصرف سیگار اجتناب کنند. و در صورت عدم توانایی مصرف آن را به حداقل برسانید . مادران شیرده بایستی در مصرف داروهایی که چندان ضروری نیست خودداری نمایند و اگرچه مصرف بسیاری از داروها در طول دوران شیردادن مجاز می باشد لازم است قبل از مصرف آنها با پزشک خانواده مشورت شود.

• آگاهی مادران شیرده از این نکات که کوچک بودن سینه ها یا بزرگ و کوچک بودن، یا صاف بودن نوک آنها هیچ کدام مانع شیردادن موفقیت آمیز نیستند و عدم خروج مقدار کافی شیر از سینه ها در هنگام دوشیدن دلیلی بر کم بودن شیر مادر نیست ضروری بنظر می رسد.

• انجام سزارین یا بیهوشی هنگام زایمان عاملی برای کم شدن شیر مادر نمی باشد و مادرانی که از راه سزارین فرزندان خود را به دنیا آورده اند می توانند از همان ساعات اولیه شیردادن به نوزاد خود را شروع نمایند.
• بازگشت مجدد عادت ماهانه در بعضی موارد باعث کاهش شیر مادر میگردد، ولی این امر مانع شیر دادن نیست.
• آبستنی مادران شیرده اگرچه گاهی باعث کاهش شیر میگردد ولی اکثر مادران حامله می توانند تا ماه ششم حاملگی به شیردادن ادامه داده و از آن پس بهتر است شیردادن قطع شود.

 

 

 

منبع: سایت دکتر علی محمد خدائی، فوق تخصص نوزادان

 

خواندن 4269 دفعه

آخرین‌ها از مدیکال آنلاین