یکشنبه, 02 دی 1397 ساعت 14:12

همه چیز درباره ویتامین E: فواید، علائم کمبود و بهترین منابع غذایی برای تامین آن

نوشته شده توسط
این مورد را ارزیابی کنید
(1 رای)
ویتامینE ویتامینE ویتامینE

ویتامین E، ویتامینی محلول در چربی است و به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی در بدن از چربی های ساختاری در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند. ویتامین E برای فعالیت صحیح بخش های مختلفی از بدن مورد نیاز است و

از سرعت فرسودگی و روند پیری می کاهد. این ماده مغذی در بسیاری از مواد غذایی از جمله برخی از روغن ها، مغزها مانند پسته، بادام، گردو، فندوق، تخم مرغ و جوانه گندم یافت می شود. به شکل مکمل غذایی، انواع کرم و لوسیون نیز تولید و در دسترس مردم می باشد.

برخی از فواید مصرف ویتامین E برای بدن

تنظیم کلسترول

کلسترول ماده ای طبیعی است که توسط کبد ساخته می شود و همچنین در بسیاری از مواد غذایی وجود دارد، این ماده برای فعالیت سلول ها، اعصاب و تولید هورمون ها مورد نیاز است، میزان نرمال کلسترول برای بسیاری از فعالیت های بیوشیمیایی در بدن ضروری است، اما زمانی که میزان آن بیش از حد افزایش یابد و یا اکسید شود خطرناک بوده و می تواند موجب بروز بیماری های مختلف گردد.
تحقیقات نشان می دهند به عنوان یک آنتی اکسیدان ویتامین E از تبدیل کلسترول خوب(HDL) به کلسترول بد(LDL) و از اکسیداسیون کلسترول بد جلوگیری می کند.

مقابله با رادیکال های آزاد و جلوگیری از توسعه بیماری ها

رادیکال های آزاد باعث تخریب سلول ها و گاها مرگ زودرس آن ها می گردند که این مسئله می تواند منجر به سرطان و بیماری های قلبی گردد. رادیکال های آزاد به طور طبیعی در فرآیند متابولیزم(سوخت و ساز) بدن شکل می گیرند اما زمانی که سرعت و میزان تولید آن ها افزایش یابد صدمات جدی به سلول های بدن وارد می کنند. عواملی مانند استرس، استعمال دخانیات، دود اتومبیل ها و آلودگی های محیطی و شیمیایی سبب افزایش تولید رادیکال های آزاد می گردند.
ویتامین E با تحکیم غشای سلولی از سلول ها در برابر رادیکال های آزاد محافظت می کند و موجب کاهش التهاب در بدن می گردد در نتیجه از سرعت پیری و مرگ سلول ها کاسته می شود.
با کاهش التهاب شانس ابتلا به بسیاری از بیماری ها از جمله آلزایمر، سکته قلبی، آرتریت روماتوئید، آلوپسی آره آتا(نوعی ریزش مو) و غیره کم می شود.
ویتامین E با تقویت سیستم ایمنی نیز کمک به مبارزه با بیماری هایی می کند که فرد به آن ها مبتلا می باشد مانند سرماخوردگی، آنفولانزا و سایر بیماری های عفونی و قارچی.

ترمیم پوست های آسیب دیده

ویتامین E به استحکام دیواره های مویرگی، افزایش رطوبت و کشش پوست کمک می کند و به عنوان یک ماده مغذی ضد پیری شناخته می شود.
خاصیت آنتی اکسیدانی ویتامین E از پوست در برابر آسیب های محیطی مانند دود سیگار و اشعه ماوراء بنفش خورشید محافظت و از سرعت پیری پوست به دلیل استرس های محیطی می کاهد.
مصرف همزمان ویتامین C و E برای بیماران مبتلا به اگزما، پسوزیاریس، آکنه و سایر بیماری های التهابی مفید و از علایم آن ها می کاهد. این ویتامین بر سرعت ترمیم پوست می افزاید و از طریق لایه اپیدرم جذب و برای انواع سوختگی ها نیز مفید است. به همین دلیل در اکثر کرم های ترمیم کننده و ضد پیری و چروک مقداری ویتامین E در کنار سایر ترکیبات وجود دارد.

کمک به کاهش ریزش مو و افزایش ضخامت تارهای مو

ویتامین E کمک به افزایش خون رسانی به ریشه موها و تولید پروتئین می کند، این امر موجب تغذیه بهتر موها، کاهش ریزش مو و به دنبال آن افزایش ضخامت تارهای مو می گردد. این ماده مغذی با متعادل ساختن فعالیت غدد سباسه برای اشخاصی که دچار خشکی پوست و شوره های خشک سر می باشند مفید واقع می شود.

بهبود بینایی

این ویتامین از خطر ابتلا به دژنراسیون ماکولا که یک بیماری شایع در سالمندان است و موجب نابینایی می شود می کاهد، برای جلوگیری از این بیماری پزشکان توصیه می کنند افراد سالمند از مکمل های غذایی حاوی ویتامین های E, A, C، زینک(روی)، سلنیوم و بتاکارتن استفاده نمایند.
همچنین مصرف مکمل های ویتامین A و E کمک به بهبود بینایی و کاهش دوران نقاهت در افرادی که تحت عمل لیزیک چشم قرار گرفته می کند، به همین دلیل این دو ویتامین در نسخه درمانی بسیاری از چشم پزشکان مشاهده می شود.

کاهش علایم سندرم قبل از قاعدگی(PMS)

مصرف مکمل های ویتامین E از 3 روز قبل از قاعدگی تا 2 روز بعد از آن کمک به کاهش علایمی مانند اضطراب، نوسانات خلق و خوی، گرفتگی و درد عضلات به ویژه در قسمت شکم می کند.
ویتامین E با تنظیم فعالیت غدد فوق کلیوی سبب تعادل بین هورمون های تستوسترون، استروژن، پروژسترون و کورتیزول شده و با این مکانیزم از خونریزی شدید در قاعدگی کاسته و به خانم هایی که قاعدگی نامنظم را تجربه می کنند کمک می نماید.

بهبود اثر درمان های پزشکی و کاهش عوارض جانبی برخی داروها

ویتامین E گاهی برای کاهش عوارض مخرب درمان های پزشکی از قبیل پرتو درمانی و دیالیز و برخی از داروهایی که برای درمان مشکلات ریوی می باشند تجویز می گردد زیرا خاصیت آنتی اکسیدانی آن از عوارض داروهای شیمیایی می کاهد.

افزایش استقامت بدن و قدرت عضلات

این ویتامین با تقویت غدد فوق کلیوی(آدرنال)، ترشح بسیاری از هورمون ها که مولد انرژی و کمک به افزایش حجم و قدرت عضلات می کنند را بهبود می بخشد. تحقیقات نشان می دهند ویتامین E از استرس اکسیداتیو ناشی از تمرینات ورزشی و کوفتگی عضلات کاسته و سرعت بازسازی(ریکاوری) بدن را افزایش می دهد. توصیه می شود ورزشکاران هفته ای 400 الی 800 واحد ویتامین ای مصرف نمایند.

منابع غذایی ویتامین E

مقدار ویتامین E موجود در برخی از مواد غذایی عبارتند از:

• یک فنجان تخم آفتاب گردان 33.4 میلیگرم
• یک فنجان بادام 32.98 میلیگرم
• یک فنجان فندوق 20.29 میلیگرم
• یک فنجان جوانه گندم 18 میلیگرم
• یک عدد انبه 3.02 میلیگرم
• یک فنجان کلم بروکلی 2.4 میلیگرم
• یک عدد کیوی متوسط 1.1 میلیگرم
توصیه می شود یک الی دو وعده از مواد غذایی ذکر شده در طی روز مصرف نمایید تا ویتامین E مورد نیاز بدنتان تامین گردد.

مقدار توصیه شده برای مصرف روزانه ویتامین E چقدر است؟

  • برای کودکان 1 الی 3 سال 6 میلیگرم(9 واحد)، 4 الی 8 سال 7 میلیگرم(10.4 واحد) و 9 الی 13 سال 11 میلیگرم(16.4 واحد) است.

  • افراد بزرگتر از 14 سال نیازمند 15 میلیگرم معادل 22.4 واحد ویتامین E در روز می باشند.


مکمل های ویتامین Eانواع قرص، کپسول و سافت ژل های ویتامین E در دوزهای 100، 200، 400 و 1000 واحد تولید می شوند، توصیه می شود بدون نظر پزشک یا داروساز از مصرف آن ها خودداری نمایید.
انجمن قلب در آمریکا توصیه می کند آنتی اکسیدان های مورد نیاز بدن از قبیل ویتامین E و C را بهتر است با داشتن یک برنامه غذایی متعادل که شامل میوه ها، سبزیجات، مغزها و غلات با سبوس کامل بوده تامین نمایید.
دریافت ویتامین ها و املاح معدنی از مواد غذایی و به شکل طبیعی گزینه بهتری نسبت به مصرف مکمل های غذایی می باشد و فقط در موارد خاص که فرد نیاز به مقدار بیشتری از آن ها دارد مصرف مکمل های غذایی توصیه می شود و البته آن هم با تشخیص و نظر پزشک.

علایم کمبود ویتامین E

کمبود شدید ویتامین E به ندرت مشاهده می شود اما بعضی از مردم دچار کمبود خفیف آن می باشند.
شرایط خاص مانند افرادی که دچار مشکل در جذب چربی می باشند، مبتلایان به التهاب روده و بیماری کرون، مشکلات کبد و پانکراس، فیبروکیستیک و کیست تخمدان موجب کمبود این ویتامین حیاتی می شوند.
همچنین اشخاصی که برای طولانی مدت رژیم های کم چربی اجرا می کنند در معرض کمبود ویتامین E می باشند.
کمبود این ویتامین می تواند موجب بروز مشکلات پوستی از قبیل التهاب، خشکی بیش از حد پوست، ریزش مو، موخوره و شکنندگی و نازکی تارهای مو گردد.

عوارض جانبی ویتامین E

عوارض جانبی زمانی پدید می آیند که مکمل های غذایی ویتامین ای با دوز بالا و یا به مدت طولانی مصرف شوند، توصیه می شود بیش از 800 واحد ویتامین E در هفته مصرف ننمایید.
مقدار مناسب ویتامین E موجود در مکمل های غذایی مانند قرص های مولتی ویتامین که می توان آن ها را بدون دغدغه مصرف نمود 10 الی 60 واحد است.
برخی تحقیقات نشان می دهند مصرف دوز بالا(300 الی 800 واحد) در روز به مدت طولانی تا 22 درصد خطر سکته مغزی را افزایش می دهد. همچنین این ویتامین در دوز بالا باعث رقیق شدن خون می گردد و خطر خونریزی داخلی را افزایش می دهد.

هشدارها

1. از مصرف قرص های ویتامین E و سایر آنتی اکسیدان ها قبل و بعد از آنزیوپلاستی قلب خودداری کنید.
2. در افراد مبتلا به بیماری ها و شرایط زیر نباید بیش از 50 واحد ویتامین E در روز مصرف شود:
• انواع دیابت
• افراد مبتلا به سرطان پروستات
• افراد مبتلا به مشکلات انعقاد خون
• قبل و یا بعد از عمل جراحی و مراجعه به دندانپزشک
• زنان باردار و شیرده
3.ویتامین E با دوز بیش از 100 واحد سرعت انعقاد خون را کاهش می دهد و نباید همزمان با داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین، ایبوپروفن، وارفارین، پلاویکس، ادویل و غیره مصرف گردد.
4.احتمال تداخل عملکرد بین داروهای کاهنده کلسترول و مکمل های ویتامین E وجود دارد.
5.همواره توصیه می شود قبل از مصرف هر گونه مکمل غذایی با پزشک متخصص مشورت نمایید.

 

 

منبع: سایت دکتر دانیال نصیرزاده، متخصص تغذیه و رژیم درمانی

 

خواندن 2225 دفعه آخرین ویرایش در یکشنبه, 02 دی 1397 ساعت 14:25

نظر دادن

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.