پنج شنبه, 29 آذر 1397 ساعت 09:37

همه چیز درباره زنجبیل: خواص دارویی و روش صحیح مصرف

نوشته شده توسط
این مورد را ارزیابی کنید
(3 رای‌ها)
زنجبیل زنجبیل زنجبیل

در طب سنتی ما ایرانیان زنجبیل را به خاطر طبیعت گرمی که دارد می شناسیم و در مواقعی که فردی دچار

سردی، سستی، بی حالی و حالت تهوع می شود توصیه به مصرف آن می گردد. حال تحقیقات جدید درباره خواص زنجبیل توسط موسسات پزشکی مختلف صورت گرفته و محققین دریافته اند فواید زنجبیل بیش از این ها است.

بررسی خواص دارویی زنجبیل

تقویت سیستم ایمنی و کمک به رفع سرماخوردگی

بطور کلی گیاهانی که دارای طبیعت گرم می باشند مانند زنجبیل، آویشن، دارچین و غیره سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند البته این به معنی زیاده روی در مصرف آن ها نمی باشد. زنجبیل دارای خاصیت ضد باکتری نیز می باشد که در بهبود و پیشگیری از بیماری هایی که عامل آن باکتری می باشند مفید است. طعم تند زنجبیل به کاهش التهاب گلو و گرفتگی بینی در حین سرماخوردگی کمک می کند از اینرو هنگام سرماخوردگی توصیه به نوشیدن چای زنجبیل و استفاده از بخور آن می شود. زنجبیل را می توان همراه با دارچین و نعنا دم و مصرف نمود یکی از بهترین دمنوش ها برای درمان سرماخوردگی است.
بطور کلی گیاهانی که دارای طبیعت گرم می باشند مانند زنجبیل، آویشن، دارچین و غیره سیستم ایمنی بدن را تقویت می کنند البته این به معنی زیاده روی در مصرف آن ها نمی باشد. زنجبیل دارای خاصیت ضد باکتری نیز می باشد که در بهبود و پیشگیری از بیماری هایی که عامل آن باکتری می باشند مفید است. طعم تند زنجبیل به کاهش التهاب گلو و گرفتگی بینی در حین سرماخوردگی کمک می کند از اینرو هنگام سرماخوردگی توصیه به نوشیدن چای زنجبیل و استفاده از بخور آن می شود. زنجبیل را می توان همراه با دارچین و نعنا دم و مصرف نمود یکی از بهترین دمنوش ها برای درمان سرماخوردگی است.

مسکن و داروی ضد التهاب طبیعی

التهاب در بدن ایجاد درد می کند به عنوان مثال التهاب در مفاصل سبب بروز بیماری آرتروز و درد می شود. زنجبیل حاوی ترکیبی بنام جینجرول است این ماده کمک به کاهش التهاب در مفاصل و عضلات و کاهش درد و گرفتگی می کند. تحقیقی در دانشگاه علوم ورزشی تایلند بروی 30 ورزشکار رشته بوکس تایلندی نشان می دهد مصرف 4 گرم زنجبیل در روز به مدت 15 روز تاثیر قابل توجهی در بهبود التهاب و آسیب های عضلات در این ورزشکاران داشته است و این ورزشکاران اظهار داشته اند با مصرف زنجبیل کمتر دچار درد و گرفتگی عضلات حین تمرینات می گردند.

کاهش علائم قبل از قاعدگی

محققین دریافته اند مصرف 2 الی 3 گرم زنجبیل 3 روز قبل تا 2 روز بعد از قاعدگی از علائم آن مانند درد و گرفتگی شکم در خانم ها به طور قابل توجهی می کاهد.

کاهش کلسترول بد(LDL)

در آزمایشاتی که بروی موش های آزمایشگاهی صورت گرفته نشان می دهد عصاره زنجبیل با غلظت بالا به اندازه داروی آتورواستاتین(Atorvastatin) در کاهش کلسترول موثر است.
در انسان ها نیز رژیم غذایی و ورزش در کنار مصرف گیاهان دارویی از قبیل زنجبیل بهترین درمان برای کاهش چربی، کلسترول و تری گلیسیرید خون میباشد.

بهبود گردش خون و فواید آن

سلامت قلب: زنجبیل باعث گشاد شدن عروق خونی می شود و با این مکانیزم سبب بهبود گردش خون در اندام ها می گردد این امر می تواند بر سلامت قلب و راندمان مغز بیافزاید.

افزایش رشد موها

لابراتوارهای تولید کننده محلول های ضد ریزش مو دریافته اند عصاره یا روغن زنجبیل چنانچه بر پوست سر استعمال شود با گشاد کردن عروق سبب می شود خون که حاوی اکسیژن و مواد مغذی است بیشتر به ریشه موها رسد و تقویت و رشد بهتر موها را بهمراه خواهد داشت.
از آنجا که زنجبیل دارای خاصیت ضد باکتری و قارچ است چنانچه در پوست سر قارچ یا بیماریی که منشا آن باکتری است وجود داشته باشد کمک به رفعشان می نماید در برخی از موارد وجود قارچ عامل شوره سر و ریزش موها است.
در بعضی از افراد ریزش مو بدلیل وجود التهاب در پوست سر و ریشه موها است در این افراد التهاب علاوه بر ریزش سبب خارش سر نیز می شود و همان طور که اشاره شد زنجبیل حاوی جینجرول بوده که دارای خاصیت ضد التهابی است و کمک به درمان این مشکلات می کند.

کاهش وزن

اگر قصد کاهش وزن دارید چای زنجبیل می تواند بخشی از رژیم شما باشد، چای زنجبیل متابولیزم بدن را افزایش می دهد که باعث افزایش توان و انرژی بدن شده و شما را قادر می سازد فعالیت بدنی بیشتری داشته باشید و مقدار چربی بیشتری بسوزانید. البته این بدان معنی نیست که چای زنجبیل به تنهایی سبب کاهش وزن می شود بلکه در کنار ورزش و رژیم غذایی به افرادی که قصد کاهش وزن دارند کمک می کند. دمنوش زنجبیل و چای سبز یکی از بهترین گزینه ها برای افرادی است که قصد کاهش وزن دارند، 2 الی 3 لیوان در روز بنوشید.

بهبود فعالیت دستگاه گوارش

مصرف کمی زنجبیل همراه یا بلافاصله بعد از غذا کمک به ترشح بیشتر آنزیم های گوارشی می کند بنا بر تحقیقات مصرف زنجبیل باعث می شود غذا با 25% سرعت بیشتر از معده وارد روده ها گردد و این برای افرادی که دچار نفخ معده می باشند مفید است. از دیگر گیاهان دارویی که نفخ معده را از بین می برد می توان به زیره اشاره کرد.
افراد مبتلا به مشکلات گوارشی می توانند بعد از هر وعده غذا کمی پودر زنجبیل را با زیره مخلوط و همراه با کمی آب میل کنند.

مقدار و چگونگی مصرف زنجبیل

زنجبیل به اشکال مختلفی از قبیل چای کیسه ای، پودر، زنجبیل تازه و غیره وجود دارد، می توان چند تکته کوچک از آن را به تنهایی و یا همراه با چای دم و نوشید همچنین می توان زنجبیل تازه را تکته تکته کرده و آنرا روی پارچه ای برای چند روز قرار داده تا کاملا خشک گردد و سپس آنرا در ظرف در بسته ای قرار داد تا هنگام نیاز از آن استفاده شود. چای کیسه ای زنجبیل نیز گزینه ای ساده و راحت برای مصرف می باشد. می توان از پودر زنجبیل نیز به عنوان ادویه در پخت و پز استفاده نمود.
متخصصین بر این باورند نباید بیش از 4 گرم زنجبیل در روز به شکل مستمر مصرف نمود.

عوارض جانبی زنجبیل

به طور کلی اگر روزانه کمتر از 4 گرم مصرف شود عوارض جانبی ندارد با این حال افرادی که دچار زخم معده و یا سیستم گوارش حساسی دارند ممکن است با مصرف زنجبیل دچار سوزش و درد معده شوند. افرادی که دچار انواع آلرژی می باشند نیز با احتیاط باید مصرف نمایند. در دوران بارداری و شیردهی بنا بر توصیه متخصصین حداکثر میزان مجاز در روز 250 میلیگرم معادل یک فنجان چای است.

تداخل دارویی

زنجبیل حاوی سالیسیلات های طبیعی است که در آسپرین از آن ها استفاده می شود و خون را رقیق می کنند از اینرو نباید همزمان زنجبیل را با داروهای رقیق کننده خون مانند آسپرین مصرف نمود. همچنین اگر بطور روزانه بیش از 2 گرم زنجبیل مصرف می کنید و قصد مراجعه به دندانپزشک یا انجام عمل جراحی دارید بهتر است از یک هفته قبل، مصرف زنجبیل را قطع نمایید.

 

 


منبع: سایت دکتر دانیال نصیرزاده، متخصص تغذیه و رژیم درمانی

 

خواندن 3971 دفعه

نظر دادن

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.