پنج شنبه, 29 آذر 1397 ساعت 09:06

با گیاهان دارویی، خواص و موارد مصرف آن ها آشنا شوید

نوشته شده توسط
این مورد را ارزیابی کنید
(0 رای‌ها)
گیاهان دارویی گیاهان دارویی گیاهان دارویی

در این مقاله به بررسی مختصر بعضی از گیاهان دارویی و خواص آن ها می پردازیم، بسیاری از این گیاهان دارویی قابل کاشت و پرورش در گلدان و منزل نیز می باشند.


گل همیشه بهار

گل همیشه بهار که به آن بهارگلدان نیز گفته می شود، گیاهی است که دارای خاصیت ضد عفونی کننده، ضد قارچ و التیام دهنده زخم ها می باشد. گلبرگ های آن به رنگ زرد و نارنجی است و به این گل جلوه ای زیبا و شاد می دهند. به دلیل اثر درمانی این گیاه بر پوست گل همیشه بهار جز ترکیب بسیاری از کرم های مرطوب و ترمیم کننده پوست می باشد.
روغن گل همیشه بهار برای درمان خشکی پوست، اگزما، خارش، آلرژی های پوستی بسیار مفید بوده و دارای خاصیت ضد التهاب است، اگر دچار زخم بروی پوست خود می باشید می توانید به طور روزانه مقداری روغن گل همیشه بهار را روی زخم بمالید، کمک فراوانی به بهبود و رفع سریعتر جای زخم ها می کند. البته نباید آنرا روی زخم باز بمالید و بعد از ترمیم پوست می توانید از آن استفاده کنید.

گشنیز

گشنیز دارای عطر و طعمی منحصر به فرد است، عده ای عاشق آن و برخی از این عطر و بوی متنفرند، برگ های گشنیز به عنوان چاشنی در بسیاری از غذاهای تایلندی و مکزیکی وجود دارد. همچنین به عنوان بخشی از ادویه کاری(هندی) نیز می باشد. مطالعات نشان می دهند گشنیز کمک به هضم غذا می کند و به مانند بسیاری از آنزیم های گوارشی باعث تجزیه فیبر و مواد غذایی می گردد از اینرو برای افرادی که دچار مشکلات گوارش از قبیل نفخ معده و اختلال در هضم غذا بوده بسیار مفید است. می توانید بعد از هر وعده غذا چند برگ از آنرا میل نمایید.
گشنیز می تواند به کبد در دفع فلزات سنگین و مواد زائد کمک کند، در بسیاری از مکمل های غذایی که برای سم زدایی کبد در لابراتوارهای مختلف تولید می شوند گشنیز نیز جز ترکیبات آن ها می باشد. بعضی از گیاه شناسان معتقدند مصرف گشنیز باعث کاهش کلسترول بد(LDL) شود.
گشنیز حاوی مقدار قابل توجهی اسید فولیک، ویتامین C، بتاکاروتن، ویتامین K، آهن و منگنز است و برای کسانی که دچار کم خونی فقر آهن می باشند یک گیاه فوق العاده است.

نعناع

نعناع دارای طعم و بوی خنک است که باعث تازگی نفس و مخاط می شود به همین جهت در بسیاری از آدامس ها و خمیر دندان ها به عنوان اسانس استفاده می گردد.
خواص نعناع فقط به عطر آن محدود نمی شود و برای درمان دل درد، دل پیچه، سو هاضمه، حالت تهوع کارایی مناسبی دارد و بیشترین خواص آن زمانی عایدتان می شود که آنرا بصورت چای بنوشید، کافیست چند برگ نعناع را برای چند دقیقه در قوری دم و سپس آنرا بنوشید.بهتر است از چای نعناع 1 الی 2 ساعت بعد از صرف غذا استفاده کنید.

رزماری

مطالعات بسیاری درباره خواص درمانی رزماری در دانشگاه پزشکی جورج تاون صورت گرفته است و محققین این دانشگاه بر این باورند مصرف رزماری به صورت چای باعث افزایش انرژی، خوش بینی و تقویت حافظه می گردد، همچنین رزماری باعث افزایش اکسیژن رسانی به مغز و به دنبال آن بهبود تمرکز و قدرت یادگیری می شود و به نظر می رسد چای رزماری می تواند جایگزین مناسبی برای نوشیدنی های حاوی کافئین از قبیل قهوه و چای باشد.
روغن و عصاره رزماری نیز برای تقویت موی سر و ابرو مفید بوده و باعث افزایش خون رسانی به ریشه موها می گردد، البته بیشتر کاربرد آن برای تقویت موی ابروهاست، می توانید مقداری روغن رزماری را روی ابروها مالیده و کمی ماساژ دهید و بعد از گذشت 1 الی 2 ساعت اقدام به شستشو کنید.

آویشن

در قرون وسطی از شاخ و برگ گیاه آویشن برای افزایش شجاعت و اعتماد به نفس استفاده می کردند و گیاه شناسان و پزشکان طب گیاهی نوین بر خواص ضد باکتری و ضد عفونی کننده آویشن برای جلوگیری و درمان سرما خوردگی تاکید می کنند. برای ضد عفونی مجرای تنفسی می توانید 1 قاشق چای خوری آویشن را با مقداری برگ اکالیپتوس در یک لیتر آب جوش ریخته و از آن به عنوان بخور هنگام سرماخوردگی استفاده کنید.
نوشیدن چای و دم کرده آویشن نیز هنگام سرماخوردگی کمک به بهبود و رفع علائم سرما خوردگی از قبیل گلو درد می کند.

ترخون

ترخون یک منبع مناسب برای عنصر آهن است، یک قاشق چایخوری ترخون آسیاب شده حاوی 0.5 میلیگرم آهن است که حتی از مقدار آهن موجود در گوشت قرمز بسیار بیشتر است، اشخاصی که دچار کمبود آهن می باشند بویژه خانم ها بهتر است بجای استفاده از قرص های آهن از ترخون به عنوان گیاهی سرشار از آهن استفاده کنند.
آهن موجود در گیاهان و سبزیجات را آهن غیر هم گویند و براحتی آهن موجود در گوشت(آهن هم) جذب بدن نمی شود به همین جهت بهتر است همراه با ترخون مقداری آب لیمو ترش تازه که حاوی ویتامین ث می باشد میل نمایید، ویتامین ث باعث افزایش جذب آهن در روده ها می گردد، 50 الی 70 گرم ترخون به طور روزانه برای مدت 1 الی 2 ماه تامین کننده ذخایر آهن برای خانم هایی است که دچار کمبود آهن می باشند.
بر اساس تحقیقات متعدد ماده ای در ترخون وجود دارد که باعث افزایش اشتها می شود و برای کسانی که دچار بی اشتهایی و یا کمبود وزن می باشند یک داروی گیاهی فوق العاده است. می توانید در پخت و پز به عنوان ادویه و یا همراه سالاد آنرا میل کنید.

گزنه

گزنه یک گیاه دارویی است که تاریخچه استفاده از آن به سال ها قبل از میلاد مسیح برمی گردد. این گیاه را می توانید به طور تازه در سالاد و یا پخته شده در سوپ و یا بصورت خشک شده و همچنین بصورت چای مصرف کنید، برگ های گزنه سرشار از مواد معدنی می باشند. 10 گرم از گزنه حاوی 290 میلیگرم کلسیم و 86 میلیگرم منیزیم است و در قیاس با لبنیات این مقدار کلسیم فوق العاده است و حتی از مقدار موجود در شیر و ماست نیز بیشتر است. گزنه به عنوان منبع عالی از کلسیم برای جلوگیری از پوکی استخوان یک گیاه دارویی بسیار مفید است.
با دارا بودن مقدار زیادی کلسیم این گیاه برای تقویت دندان ها، استخوان ها، درمان گرفتگی عضلات، بی خوابی، بی قراری و اضطراب بسیار مفید و موثر است. فقط کافی است 30 الی 50 گرم گزنه را دم کرده و سه نوبت در روز بنوشید تا نیاز روزانه شما به کلسیم تامین گردد. در طب گیاهی اروپا از ریشه گزنه برای درمان مشکلات پروستات از قبیل BPH استفاده می شود و ظاهرا در کاهش علائم این بیماری از قبیل درد هنگام ادرار و غیره بسیار موثر است.

شیرین بیان

خواص درمانی گیاه شیرین بیان بین گیاه شناسان و پزشکان طب گیاهی در آسیا، اروپا، آمریکا و خاورمیانه به خوبی شناخته شده است. در یک تحقیق به 100 نفر که دچار زخم های معده بوده اند به مدت 6 هفته و به طور روزانه مکمل های غذایی شیرین بیان(DGL) داده شد و در پایان 6 هفته 22 نفر از آنها بطور کامل درمان شدند و مابقی افراد نیز از درد های شدید آن ها در ناحیه معده تا حدودی کاسته شد.
گیاه شیرین بیان علاوه بر تاثیر مثبت بر زخم معده باعث تقویت غدد فوق کلیوی و افزایش انرژی نیز می گردد و برای افرادی که دچار نارسایی غدد فوق کلیوی بوده و با مشکلاتی از قبیل افت فشار خون، خستگی زودرس و غیره مواجه می باشند یک داروی گیاهی معجزه آسا است. ریشه گیاه شیرین بیان را نباید بیش از یک ماه مصرف کنید مگر با تشخیص و نظر پزشک و اگر به مشکلاتی از قبیل فشار خون و بی خوابی مبتلا می باشید از مصرف آن پرهیز کنید.
شیرین بیان دارای مواد آنتی اکسیدان بوده و از سلول های کبد محافظت می کند. از دیگر خواص شیرین بیان خاصیت ضد التهابی آن است و برای کسانی که به هپاتیت مبتلا می باشند داروی گیاهی مفیدی است. مصرف این گیاه باید زیر نظر پزشک صورت گیرد.

خار مریم

خار مریم دارای خاصیت منحصر به فردی در حفاظت از کبد است و هیچ داروی شیمیایی ساخته شده توسط بشر تا به امروز به مانند آن عمل نمی کند. به عنوان مثال خوردن قارچ آمانیتا که در جنگل ها روییده می شود باعث مسمومیت و آسیب جدی به کبد می گردد و بهترین درمان برای آن استفاده از گیاه خار مریم است، حتی با وجود پیشرفت علم فارماکولوژی، در این مورد پزشکان استفاده از خار مریم را بهترین گزینه برای درمان می دانند.

سیر

سیر حاوی ماده ای بنام آدنوزین(Adenosine) بوده که ضد اسپاسم و شل کننده عضلات است، اشخاصی که دچار گرفتگی عضلات می باشند و یا ورزشکاران برای جلوگیری از کوفتگی و گرفتگی عضلات بعد از تمرینات بیشترین منفعت را از مصرف سیر خواهند برد. آدنوزین همچنین باعث افزایش خاصیت ارتجاعی رگ ها شده و برای کسانی که دچار تپش قلب می باشند بسیار مفید است.

سنبل الطیب

سنبل الطیب به دلیل خواص آرامبخش و تاثیر مثبت آن بر آرامسازی عضلات و سیستم اعصاب مرکزی به خوبی برای همگان شناخته شده است. صد ها سال است که از سنبل الطیب به عنوان یک داروی گیاهی برای درمان بی خوابی استفاده می شود.
بیش از 120 ماده فعال در سنبل الطیب شناسایی شده و به همین جهت به یک داروی پیچیده و موثر برای مشکلات عصبی و بی خوابی تبدیل شده است و اگر در حد اعتدال مصرف شود هیچ گونه عوارض جانبی بر خلاف قرص های خواب آور ندارد. سنبل الطیب اثر خواب آور ملایمی بدون ایجاد اعتیاد و وابستگی دارد.

جینگو بیلوبا Ginkgo Biloba

گیاه جینگو باعث افزایش خون و اکسیژن رسانی به مغز می شود و با این مکانیزم کمک به تقویت حافظه و تمرکز می کند. جینگو بیلوبا بر سیستم اعصاب مرکزی تاثیر مثبت گذاشته و باعث افزایش آرامش و حس شادی می شود. برخی تحقیقات نشان می دهند جینگو بیلوبا کمک به درمان افسردگی می کند و همچنین از علائم بیماری آلزایمر می کاهد. این گیاه اثر رقیق کننده بر خون دارد و نباید همزمان با داروهای رقیق کننده خون از قبیل آسپرین مصرف شود. جینگو بیلوبا به شکل مکمل وجود و طرفداران بسیاری دارد. دوز مناسب و بی خطر 30 الی 60 میلیگرم در روز است.

گیاه جینسنگ Ginseng

این گیاه انواع مختلفی از قبیل Panax Ginseng, American Ginseng, Siberian Ginseng و غیره دارد اما تقریبا همگی آن ها دارای خواص مشترک می باشند.
جینسنگ باعث تقویت غدد فوق کلیوی و ترشح بیشتر هورمون های جنسی در مردان می گردد و به عنوان گیاه افزایش دهنده قدرت بدنی و تمایلات جنسی در مردان شناخته می شود. بیشترین خاصیت درمانی این گیاه در ریشه آن است. مصرف جینسنگ برای بانوان توصیه نمی شود و ممکن است باعث عوارضی از قبیل اختلال در زمان قاعدگی و غیره گردد.
مصرف این گیاه برای افراد مبتلا به دیابت، فشار خون و بیماری های قلب و عروق نیز توصیه نمی شود. همچنین نباید از جینسنگ بیش از یکماه بصورت مستمر استفاده نمود. دوز مناسب و بی خطر برای مصرف آن 100 الی 200 میلیگرم در روز بعد از صبحانه است.

 

 


منبع: سایت دکتر دانیال نصیرزاده، متخصص تغذیه و رژیم درمانی

 

خواندن 1655 دفعه

نظر دادن

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.