بارداری، یائسگی و یا بیماری نیز میتوانند بر میل جنسی زنان تأثیر بگذارند. گاهی داروهای ضد افسردگی و ضد تشنج باعث سرد مزاجی زنان میشوند. اگر فرد میل زیادی به رابطهی جنسی داشته باشد و یا به طور مداوم دچار سرد مزاجی زنان شود به طوری که این موضوع باعث ایجاد استرس و پریشانی در وی گردد احتمال میرود که او دچار اختلال جنسی و سردمزاجی شده باشد که بهعنوان اختلال تحریک جنسی زنان نیز شناخته میشود. اگر شما از کم بودن یا زیاد بودن شدید میل جنسی رنج میبرید میتوانید با ایجاد چند تغییر در سبک زندگی خود و آموزش تکنیکهای روابط جنسی این مشکل را برطرف نمایید. همچنین برخی از داروها نیز به درمان این بیماری کمک میکنند.
دلایل نوسان میل جنسی زنان
دلایل فیزیکی
بسیاری از بیماریها، تغییرات فیزیکی و داروها میتوانند باعث سرد مزاجی زنان شوند. برخی از این عوامل عبارتاند از:
• مشکلات جنسی: اگر زنان در هنگام نزدیکی احساس درد داشته باشند و یا نتوانند به ارگاسم برسند احتمال دارد که دچار سرد مزاجی شوند.
• بیماریها: بسیاری از بیماریهای غیر جنسی مانند آرتروز، سرطان، دیابت، فشار خون بالا، بیماریهای عروق کرونر و بیماریهای مرتبط با مغز و اعصاب میتوانند باعث تغییر میل جنسی در زنان شوند.
• داروها: بسیاری از داروهایی که توسط پزشکان تجویز میشوند مانند داروهای ضد افسردگی و ضد تشنج باعث سرد مزاجی زنان میشوند.
• جراحی: هرگونه جراحی به خصوص جراحیهایی که بر روی سینه و دستگاه تناسلی صورت میگیرند میتوانند بر روی ظاهر فرد، عملکرد و میل جنسی او تأثیر بگذارند.
• خستگی: خستگی ناشی از نگهداری از فرزندان و یا والدین مسن میتواند باعث سرد مزاجی زنان در افراد شود. همچنین خستگی ناشی از بیماری و جراحی نیز میتواند در نداشتن میل جنسی زنان نقش داشته باشد.
تغییرات هورمونی
تغییرات سطح هورمونها در زنان میتواند بر روی میل جنسی آنها تأثیر بگذارد. این تغییر هورمونها معمولاً در موقعیتهای زیر رخ میدهد:
- یائسگی: هنگامیکه فرد دچار یائسگی میشود سطح هورمون استروژن وی کاهش پیدا میکند. کاهش استروژن باعث خشکی واژن و درنتیجه ایجاد درد در هنگام رابطه جنسی میشود.
- حاملگی و شیردهی
- دلایل ذهنی و روانشناسی
مشکلات زنان همیشه ناشی از مشکلات فیزیکی و بیولوژی نیست. گاهی بسیاری از موارد ذهنی و روان شناختی باعث نداشتن میل جنسی زنان میشوند. برخی از این مشکلات عبارتاند از:
• مشکلات مربوط بهسلامت ذهنی، مانند افسردگی و اضطراب
• استرسهای ناشی از موارد مالی و استرس کار
• نداشتن ظاهری جذاب
• کمبود اعتماد به نفس
• داشتن تجربهی سوء استفاده فیزیکی و تجاوز جنسی
علائم سرد مزاجی زنان
اگر در زندگی زناشویی زنی کمتر از مرد میل جنسی داشته باشد به این معنا نیست که هیچیک از آنها خارج از حالت و چرخهی طبیعی هستند. اگرچه تفاوتهای میل جنسی بین زنان و مردان میتواند باعث ایجاد استرس و نگرانی در افراد شود. همچنین گاهی ممکن است سرد مزاجی زنان نسبت به گذشته باعث قویتر شدن رابطه زناشویی او شود. به یاد داشته باشید که هیچ عددی برای نشان دادن میل جنسی پایین وجود ندارد و میزان آن در زنان متفاوت است. برخی از علائم و نشانههای پایین بودن میل جنسی زنان در زیر آمده است:
زن هیچگونه علاقهای به داشتن رابطه و انجام فعالیتهای جنسی ندارد.
هیچ گونه فکر و تخیل مربوط به روابط جنسی ندارد و یا به ندرت به این موارد فکر میکند.
به دلیل پایین بودن میل جنسی و نداشتن تخیل در این خصوص دچار ناراحتی و استرس میگردد.
تشخیص سردمزاجی زنان
بر طبق تعریف اگر زنان بهطور مداوم دچار سرد مزاجی زنان شوند و یا به دلیل استرسهای شخصی هیچ گونه احساس و نیاز جنسی نداشته باشند احتمال دارد که دچار اختلالات میل جنسی یا همان اختلال تحریک جنسی شده باشند. حتی اگر تغییرات میل جنسی فردی با این تعریف مطابق نباشد نیز پزشک میتواند دلیل کاهش میل جنسی او را تشخیص داده و به درمان آن کمک کند. علاوه بر بررسی سوابق بیماری فرد روشهای دیگری نیز هستند که به تشخیص پایین بودن میل جنسی زنان کمک میکنند. از جمله:
• آزمایش لگن: در طول آزمایش لگن پزشک هرگونه تغییرات فیزیکی را که موجب سرد مزاجی زنان شده باشد را بررسی میکند. تغییراتی مانند: نازک شدن بافت ناحیه تناسلی (ژنیتال)، خشکی واژن و یا وجود نقاطی که باعث ایجاد درد در هنگام رابطهی جنسی میشوند.
• انجام برخی از آزمایشها: گاهی پزشک برای بررسی برخی از بیماریها مانند مشکلات تیروئیدی، دیابت، کلسترول بالا و بیماریهای کبدی توصیه میکند تا بیمار آزمایش خون بدهد.
درمان سرد مزاجی زنان
بیشتر زنان از طریق روشهای درمانی که تمامی دلایل نوسانات میل جنسی آنها را مورد هدف قرار میدهد درمان میشوند. روشهای درمان سرد مزاجی زنان شامل: آموزش در خصوص روابط جنسی، مشاوره و استفاده از داروها میگردد.
مشاوره
صحبت کردن با یک متخصص روابط جنسی و یا مشاوری که در خصوص درمان مشکلات جنسی مهارت دارد میتواند به درمان پایین بودن میل جنسی کمک کند. روشهای درمانی مسائل جنسی معمولاً شامل آموزش رفتارها و تکنیکهای جنسی و توصیههایی برای انجام برخی از تمرینات بین زوجین میشود. همچنین مشاورههای زوجی که به مشکلات پیش آمده در رابطهی افراد میپردازد نیز به افزایش حس نزدیکی و میل جنسی افراد کمک میکند.
بررسی داروها
گاهی برخی از داروها بر روی میل جنسی زنان تأثیر میگذارند به همین دلیل پزشک داروهای مصرفی بیمار را بررسی مینماید تا مشخص شود که آیا تغییرات به وجود آمده در میل جنسی او ناشی از همین عوارض است یا خیر. برای مثال داروهای ضد افسردگی مانند پاروکستین (پاکسیل) و فلوکستین (پروزاک) باعث سرد مزاجی زنان میشوند. همچنین داروهای ضد افسردگی دیگری مانند بوپروپیون (ولبوترین) میل جنسی را افزایش میدهند.
درمان هورمونها
رساندن استروژن به تمامی بخشهای بدن از طریق قرصها، ژلها و اسپری بر روی کارکرد مغز و فاکتورهایی که باعث افزایش میل جنسی میشوند تأثیر مثبتی میگذارد. اما پخش کردن استروژن در بدن به این صورت بر روی بعضی از زنان تأثیر منفی میگذارد. دوز های کمتری از استروژن که به صورت کرمهای واژینال؛ شیافهایی که صورت آهسته اثر میکنند و همچنین حلقههایی که در داخل واژن قرار میگیرند در دسترس هستند باعث افزایش گردش خون در واژن شده و بدون خطر ناشی از پخش استروژن سیستمی میل جنسی را افزایش میدهند. همچنین در برخی موارد پزشک توصیه میکند تا از داروهایی با مخلوطی از هورمونهای استروژن و پروژسترون استفاده شود. هورمونهای مردانه مانند تستوسترون نقش مهمی را در عملکرد جنسی زنان ایفا میکنند اگرچه میزان ترشح این هورمونها در زنان بسیار کمتر از مردان است. با این حال جایگزین کردن هورمون تستوسترون در زنان بحث برانگیز است و کمک زیادی به درمان اختلالات جنسی آنها نمیکند همچنین این هورمون باعث افزایش جوش و موی بدن میشود و تغییراتی را رفتار و خلقوخوی افراد به وجود میآورد.
فلیبانسرین (آدی)
فلیبانسرین که در حقیقت یک داروی ضد افسردگی است به درمان پایین بودن میل جنسی در زنانی که در دوران پیش از قاعدگی خود قرار دارند کمک زیادی میکند. خوردن روزانه یک عدد قرص آدی میل جنسی را در زنانی که دچار سرد مزاجی زنان شدهاند و یا رابطهی جنسی باعث استرس آنها میشود افزایش میدهد. از عوارض جانبی این دارو میتوان به کاهش فشارخون، سرگیجه و از هوش رفتن اشاره کرد. متخصصین پیشنهاد میکنند تا اگر بیمار بعد از هشت هفته استفاده از این دارو تغییری در میل جنسی خود احساس نکرد خوردن آن را متوقف کند.
تغییر در سبک زندگی
تغییرات سالم سبک زندگی میتوانند تفاوت بزرگی در میل جنسی زنان به وجود بیاورد:
• ورزش کردن: انجام دادن ورزش ایروبیک و تمرینات قدرتی بهصورت روزانه باعث افزایش استقامت زنان شده، ظاهر آنها را بهبود میبخشد، خلقوخوی آنها را تغییر میدهد و باعث افزایش میل جنسی آنها میشود.
• کاهش استرسها: پیدا کردن روشی که استرس ناشی از کار، استرسهای مالی و فشارهای زندگی را کاهش دهد به افزایش میل جنسی زنان کمک میکند.
• صحبت کردن با همسر: زوجهایی که به صورت صادقانه و راحت با یکدیگر ارتباط برقرار کرده و صحبت میکنند ارتباط احساسی قویتری نسبت به هم دارند و این موضوع باعث میشود تا رابطهی جنسی بهتری نیز داشته باشند. صحبت کردن زوجها در خصوص سلایق یکدیگر و چیزهای که برای رابطهی خود میپسندند یا نمیپسندند باعث میشود که آنها ازنظر جنسی به هم نزدیکتر شوند.
منبع: سایت دکتر سولماز محمدی، متخصص زنان، زایمان و نازایی