چاپ کردن این صفحه
سه شنبه, 22 آبان 1397 ساعت 12:39

ترمیم فاصله بین دندان‌ها (دیاستما): علل ایجاد فاصله بین دندان ها، روش و هزینه درمان

لبخند شما غالباً اولین معرف شما در زندگی است. فاصله بین دندان ها می‌تواند جذاب و یا یک مشکل واقعی باشد. وجود چنین فاصله‌ای هنگام لبخند زدن می‌تواند باعث نارضایتی شما شود.
اگر فاصله بین دندان‌ ها بیش‌ازحد زیاد باشد...

می‌تواند تراز دندان‌های شما را برهم بزند. این موضوع می‌تواند در دندان‌های شما اختلال ایجاد کرده و موجب بی نظمی دندان های شما و درد آن شود و یا جویدن غذا را با مشکل مواجه کند.
اگر فکر می‌کنید فاصله موجود در دندان‌های جلویی شما باعث جذابیت بیشتر شما می‌شود، پس، از لبخند خود لذت ببرید و با مسواک زدن صحیح، نخ دندان کشیدن و مراجعه دوره‌ای به دندانپزشک از دندان‌های خود مراقبت کنید. اما اگر وجود این فاصله باعث نگرانی و اذیت شما شده است، دانستن علت ایجاد فاصله بین دندان ها به تعیین بهترین روش برای درمان آن کمک می‌کند.

علل ایجاد فاصله بین دندان‌ها

فاصله در دندان‌های کودکان

وجود شکاف در بین دندان‌های کودکان می‌تواند کاملا طبیعی باشد، چراکه دهان درحال‌ توسعه دندان‌های شیری می‌باشد. به‌طورمعمول، این شکاف‌ها در زمان "بلوغ" از بین خواهند رفت و فضای بین دندان‌ها پر خواهد شد. وجود فاصله در دندان‌های کودکان، نباید موجب نگرانی پد و مادر گردد، چراکه موضوع وجود فاصله‌های دندانی در کودکان و بزرگ‌سالان می‌تواند متفاوت باشد. چنانچه فاصله بین دندان‌ها پس از درآمدن دندان‌های دائمی بسته نشود و اقداماتی برای پیشگیری از ایجاد فاصله بین دندان ها انجام نگردد، دیگر به طور طبیعی از بین نخواهد رفت و تنها راه اصلاح آن این است که از روش‌های درمانی مخصوص رفع فاصله بین دندان بهره گرفته شود.
عوامل مختلفی می تواند بر روی فاصله دندان های کودکان تاثیر گذار باشد. این عوامل عبارتند از:
• عادت به مکیدن شست در کودکان که باعث می‌شود دندان‌های جلویی به سمت جلو کشیده شود.
• فشار آوردن با زبان به پشت دندان‌های جلویی
• فاصله زمانی طولانی بین افتادن دندان‌های شیری و رشد دندان‌های دائمی

 فاصله در دندان‌های بزرگ‌سالان

فاصله بین دندان ها در بزرگ‌سالان "دیاستما" (diastema) نامیده می‌شود که ممکن است هر یک از دلایل ریز منجر به آن شود.

ناهمخوانی طول قوس فک با دندان‌ها

این حالت می‌تواند در اثر شرایطی چون افتادن دندان، کوچک بودن دندان‌ها، بزرگ بودن اندازه‌ی فک و کشیدن دندان که موجب رانده شدن دندان‌های مجاور می‌گردد، پدید آید. به‌طور معمول، وجود این فاصله باعث نگرانی نمی‌شود، بااین‌حال بهتر است رفع فاصله بین دندان ها توسط یک دندان‌پزشک معاینه شوند تا اثر آن‌ها بر جویدن غذا مورد ارزیابی قرار بگیرد.

فرنوم بین دندان‌ها

فرنوم یک بافت ضخیم و گوشتی است که در قسمت جلویی دهان وجود دارد و بر روی لثه‌های طرف بالا و پایین مشاهده می‌شود. این بافت می‌تواند منجر به ایجاد فاصله میان خط میانی دندان‌ها شود. در این حالت به علت وجود بافت پیوندی قرار گرفته در میان دو دندان جلویی از نزدیک شدن آنها به همدیگر جلوگیری می‌شود.

عادت های رفتاری غلط

گاهی شکاف بین دندان‌ها در اثر الگوهای رفتاری نامناسب ایجاد می‌شود. برای مثال، وقتی یک فاصله کوچکی در دندان‌های جلو وجود دارد، برخی از افراد زبان خود را به دندان‌های جلو فشار می‌دهند که این امر می‌تواند فاصله موجود را زیادتر کند. اگر زبان خود را محکم در برابر دندان‌های جلوی خود فشار بدهید، می‌تواند مشکل شما را بدتر کند و فضای بین دندان‌های شما را گسترش دهد.

عوامل جدی‌تر

در برخی از موارد نادر اما جدی، ممکن است فاصله دندان‌ها در اثر عوامل جدی‌تری پدید آمده باشد، در چنین شرایطی باید سریعاً توسط دندان‌پزشک تشخیص و تحت درمان از بین بردن فاصله دندان قرار گیرد.

• بروز تومور در دهان و یا استخوان‌های فک می‌تواند میان دندان‌ها فاصله ایجاد کند. اگر شما متوجه هرگونه رشد غیرطبیعی در دهان خود شدید، بلافاصله به دندان‌پزشک خود مراجعه نمایید.
• بسیار شایع‌تر از تومورها، بیماری‌های لثه هستند که می‌توانند باعث ایجاد فاصله در بین دندان‌ها شوند. بیماری‌های لثه می‌توانند باعث تحلیل و تضعیف استخوان فک شوند. در اثر ضعیف شدن استخوان فک، ممکن است موقعیت دندان‌ها تغییر کند. این بیماری نیز باید توسط یک دندان‌پزشک درمان شود.

مشکلات همراه با فاصله‌ بین دندان‌ها

فاصله‌ای شبیه به افتادن دندان

فاصله بین دندان‌ها می‌تواند موجب خجالت‌زدگی فرد هنگام خندیدن شود. وجود این فواصل تاریک می‌تواند شبیه به حالتی باشد که یکی از دندان‌ها افتاده باشد در حالی که در واقع تمام دندان‌ها وجود دارند.

خطر آسیب دیدن لثه‌ها

دلایل مهمی نیز برای رفع فاصله بین دندان ها وجود دارند. مهم‌ترین دلیل برای از بین بردن این فواصل محافظت از سلامت لثه‌ها می‌باشد زیرا عمل جویدن باید با دندان‌ها انجام شود نه با لثه‌ها.

عوامل تاثیرگذار بر تجویز روش‌ درمان توسط پزشک

• میزان بزرگی فاصله
• نتایج زیبایی مورد نظر بیمار
• تشخیص علت فاصله بین دندان ها
• میزان زمان مورد نظر بیمار برای تکمیل روند درمان
• وضعیت بهداشت کلی دهان و دندان‌های مجاور

روش های درمان فاصله بین دندان ها (دیاستما)

برای انتخاب بهترین روش برای از بین بردن فاصله بین دندان‌ها، شما باید در وهله اول علت ایجاد این فاصله را بین دندان‌های خود درک کنید. رایج‌ترین روش‌های درمانی برای رفع این مشکل عبارتند از:

باندینگ یا ونیرهای کامپوزیت

کامپوزیت یک روش محبوب برای رفع فاصله بین دندان‌ها به خصوص فاصله بین دو دندان جلویی است. در روش باندینگ، مخلوطی از کامپوزیت روی دندان قرار داده می‌شود تا فاصله بین دندان‌ها پر شده و دندان‌ها عریض‌تر با شکلی صحیح‌تر دیده شوند بنابراین ظاهر فاصله بین دندان‌ها کاهش می‌یابد.
اگر فاصله بین دو دندان بسیار کوچک باشد، از بین بردن این فاصله با باندینگ دندان راه حلی سریع را برای این مشکل فراهم می‌کند. باندینگ‌ها روشی با حداقل تهاجم برای از بین بردن فاصله بین دندان‌ها می‌باشند. هر چند عیب استفاده از باندینگ این است که برای مدت طولانی ماندگار نبوده و در نهایت باید مجدداً انجام شود. باندینگ نیز نسبت به لک حساس بوده و ممکن است پس از مدتی نمایان شوند.

استفاده از کامپوزیت‌ها برای چه کسانی مناسب است؟

استفاده از کامپوزیت‌ها برای همه افراد مناسب نیست. اگر دندان‌های شما کج بوده و به آور بایت یا اندر بایت مبتلا هستید، استفاده از این روش درمانی برای شما مناسب نیست. به جای آن با دندانپزشک برای تعیین نوع درمان مناسب برای تنظیم بایت و هر گونه ناهنجاری یا فاصله بین دندانی صحبت کنید. کامپوزیت‌ها برای افرادی که بیشتر از سلامتی به دنبال یک روش زیبایی برای دندان‌های خود هستند مناسب است.

مزایای استفاده از کامپوزیت

برخی مزایای استفاده از کامپوزیت‌های دندانی عبارتند از:

• رنگ این کامپوزیت ها را می‌توان با رنگ دندان‌های طبیعی سازگار کرد.
• این روش ارزان‌تر از بیشتر روش‌های درمانی دندانی است.
• نصب آنها در یک جلسه درمانی امکان‌پذیر است.
• برای نصب آنها نیازی به بیهوشی نیست.
• این مواد سلامت دندان‌ها را حفظ می‌کنند.

 ونیرهای پرسلن

ونیرهای دندانی پوسته‌های بسیار نازکی هستند که روی دندان طبیعی قرار می‌گیرند و باعث بهتر به نظر رسیدن رنگ، شکل و ظاهر کلی آن می‌شوند. این پوسته‌های صدفی شکل در آزمایشگاه ساخته شده و قبل از این که آنها به طور دائمی روی دندان قرار داده شوند به طور صحیح تنظیم می‌شوند.
ونیر می‌تواند برای رفع دیگر مشکلات ظاهری دندان از جمله ترک خوردگی، شکستگی، لب پر شدگی، فاصله بین دندانی، زرد و بدرنگ شدن دندان، ساییدگی دندان یا نامرتبی‌های جزیی دندان‌ها، مفید و مناسب باشد.

مزایای استفاده از ونیر پرسلن

علاوه بر از بین بردن فاصله بین دندان‌ها، برخی دیگر از مزایای استفاده از ونیرهای دندانی عبارتند از:

• به راحتی لبخند شما را سفیدتر و زیباتر می‌کند.
• مشکلات زیبایی جزئی را برطرف می‌کند.
• جایگزین مینای آسیب‌دیده دندان می‌شود.

ارتودنسی و بریس

محافظه‌کارترین و کم تهاجمی‌ترین روش برای از بین بردن فاصله‌ی کم بین دندان‌ها درمان ارتودنسی است که می‌تواند شامل استفاده از بریس‌های متحرک یا بریس های ثابت باشد. هدف از همه‌ی این بریس‌ها ایجاد فشار بر روی دندان‌ها برای نزدیک‌تر شدن آنها به همدیگر و از بین بردن فواصل موجود است. بسته به شدت فاصله بین دندان‌ها، اقدامات ارتودنسی ممکن است در 2 تا 3 فاز مستقل انجام گیرند.

بریس متحرک

دندانپزشک شما ممکن است استفاده از بریس‌های متحرک (یک پلیت که می‌توان آن را برای تمیز کردن از دهان خارج کرد) را برای شما تجویز کند. در این روش از سیم‌های ظریف و فنرهای متصل به آن که دندان‌ها را با اعمال فشار ملایم جابجا می‌کند استفاده می‌شود.

بریس ثابت

غالباً در این روش، دندان‌ها با دقت بیشتری نسبت به زمانی که از بریس‌های متحرک استفاده می‌گردد هدایت می‌شوند. در ارتودنسی ثابت از براکت ها و باندهایی استفاده می‌شود که به طور موقتی به دندان‌ها می‌چسبند. سیم‌های انعطاف‌پذیر همه براکت ها را به هم وصل کرده و باعث جابجا شدن دندان‌ها می‌شود. شما نمی‌توانید خودتان آنها را از دهان خارج کنید بنابراین به آنها تجهیزات ثابت گفته می‌شود.

دندان مصنوعی جزئی

می‌توان یک دندان مصنوعی را بر روی یک صفحه نصب کرد و آن را برای از بین بردن فاصله در داخل دهان قرار داد. مهم‌ترین عیب این روش این است که ممکن است شل شود و در نتیجه ظاهر آن زشت می‌گردد و از طرفی جویدن غذاهای سخت و خوردن آنها نیز دشوار می‌شود.

بریج دندان

در بریج دندان، از دندان‌های مجاور به عنوان لنگر برای تاج‌ها و پل زدن بر روی فاصله‌ی بین دندان‌ها استفاده می‌شود. این امر مستلزم کوچک کردن بافت‌های سالم دندان می‌باشد. استحکام بریج تنها در حد یک دندان تقویتی بوده و اگر یکی از دندان‌های مجاور آن آسیب ببیند یا پوسیده شود، یکپارچگی و استحکام بریج نیز از بین می‌رود.

کاشت دندان

کاشت دندان روشی برای جایگزینی قسمت ریشه‌ی دندان می‌باشد و راه حلی دراز مدت برای جایگزین کردن دندان‌ افتاده فراهم می‌کند بطوری که متکی بر دندان‌های مجاور نیز نیست. این درمان معمولاً در دو مرحله انجام می‌گیرد، که در ابتدا ایمپلنت در حفره‌ای که در داخل استخوان فک ایجاد شده قرار داده می‌شود و سپس به مدت حداکثر ۶ ماه دست نخورده باقی می‌ماند تا بهبودی حاصل شود. مرحله‌ی دوم شامل قرار دادن تاج و پل بر روی ایمپلنتی که بطور کامل با استخوان یکپارچه شده است، می‌باشد.

 فرنوکتومی

جراحی برداشتن فرنوم لبی فقط در صورتی انجام می‌شود که ارتودنسی برای بستن فاصله ناشی از فرنوم بزرگ لب نتیجه نداده باشد. البته اگر فرنوم باعث درد گرفتن لثه‌ها و لب بالا در خردسالان شود، فرنکتومی لب انجام می‌شود.

هزینه ترمیم دیاستما یا فاصله دندان ها

هزینه ترمیم دیاستما بستگی به عوامل متعددی دارد، از جمله ی این عوامل می‌توان اشاره کرد به روش مورد استفاده در درمان، تعداد جلسات مورد نیازی، مراقبت‌های لازم پس از درمان و سطح تخصص دندانپزشک. هزینه ترمیم فاصله دندان ها پس از معاینه اولیه در کلینیک ما به اطلاع شما خواهد رسید.

سوالات متداول در مورد درمان فاصله بین دندان ها

دیاستما چیست؟
آیا فاصله بین دندان ها خطرناک است؟
علت ایجاد فاصله بین دندان ها در کودکان چیست؟
علت ایجاد فاصله بین دندان ها در بزرگسالان چیست؟
عوامل تاثیرگذار بر تجویز روش‌ درمان دیاستما توسط پزشک چیست؟
کدام روش برای ترمیم فاصله بین دندان ها مناسب تر است؟
استفاده از کامپوزیت‌ها برای چه کسانی مناسب است؟
مزایای استفاده از کامپوزیت چیست؟
مزایای استفاده از ونیر پرسلن چیست؟
هزینه ترمیم فاصله بین دندان ها چقدر است؟

خواندن 1986 دفعه